Artikelen6 manieren om haaruitval te voorkomen

6 manieren om haaruitval te voorkomen

Haaruitval is normaal, iedereen verliest gemiddeld 100 haren per dag. Het wordt pas vervelend als dit erger wordt en je haarkwaliteit ineens sterk vermindert.

Soms is haaruitval voorkomen lastig, bijvoorbeeld als dit veroorzaakt wordt door erfelijke factoren. Een haartransplantatie biedt in dat geval uitkomst. Maar als het kan dan is haaruitval voorkomen natuurlijk beter dan genezen. We geven je daarom 6 tips die haaruitval kunnen helpen tegengaan.

Haaruitval voorkomen tip 1: Let op je voeding

Gezond eten geeft je lichaam de juiste bouwstoffen voor gezond haar. Haar bestaat uit keratine wat weer gemaakt is van het aminozuur cysteïne. Dit zorgt ervoor dat je haar groeit en sterk blijft. Cysteïne voedt zich met zwavel, eet dus voldoende zwavelrijke voeding om je haar gezond te houden. Denk hierbij aan broccoli, diverse soorten kool, knoflook, uien, avocado, eieren, vlees, vis en noten. Ook een tekort aan ijzer, zink en biotine kan haaruitval veroorzaken. Je haalt deze mineralen uit bijvoorbeeld eieren, visolie, biergist, noten, bruine rijst, tomaten en bananen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om supplementen te nemen om tekorten aan te vullen.

Haaruitval voorkomen tip 2: Voorkom stress

Stress is een belangrijke versneller van haaruitval. Onder stress produceert je lichaam meer adrenaline dan normaal wat in het talg van je hoofdhuid terecht komt in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan de haarwortels flink beschadigen en kan tot haaruitval leiden, zelfs nog geruime tijd ná de stressperiode. Zorg daarom goed voor jezelf, slaap voldoende, eet gezond en evenwichtig en zoek professionele hulp om stress te voorkomen.

Haaruitval voorkomen tip 3: Stop met roken

Het zal geen verrassing zijn: roken zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen waardoor je bloedsomloop verslechtert. De doorbloeding in de hoofdhuid is van zichzelf al minder dan die in andere delen van het lichaam. Roken heeft dan ook een groot effect op de kwaliteit van je haar en kan het dus ook haaruitval tot gevolg hebben.

Haaruitval voorkomen tip 4: Verbeter je doorbloeding

Zoals al aangegeven is een goede doorbloeding essentieel voor een goede haarkwaliteit. Je kunt je doorbloeding een handje helpen door iedere dag 5 á 10 minuten je hoofdhuid stevig te masseren. Ook een bezoek aan de sauna of een wisseldouche in de ochtend verbetert je bloedsomloop.

Haaruitval voorkomen tip 5: Vermijd agressieve shampoos

Je huid heeft een natuurlijk vetlaagje dat beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Agressieve shampoos lossen dit laagje op waardoor toxines makkelijk de hoofdhuid binnen kunnen dringen. Dit komt de kwaliteit van je haar niet ten goede. Kies daarom liever voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen.

Haaruitval voorkomen tip 6: Controleer je medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben haaruitval als bijwerking. Check de bijsluiter of dit het geval is. Heb je veel last van haaruitval sinds je begonnen bent met een bepaald medicijn? Bespreek dit dan met je arts zodat er gekeken kan worden naar een alternatief.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×