ArtikelenHaartransplantatie als oplossing tegen Alopecia Areata?

Haartransplantatie als oplossing tegen Alopecia Areata?

Alopecia Areata haaruitval is eigenlijk meer een huidziekte. Het wordt vaak omschreven als pleksgewijze haaruitval omdat er volledig kale plekken ontstaan. Meestal uiten de kale plekken zich op de hoofdhuid maar soms wordt ook andere lichaamsbeharing aangetast.

Bij een klein percentage van de mensen die last krijgt van alopecia areata valt al het hoofdhaar uit, men spreekt dan van alopecia areata totalis. Vaak gaat komt bij haarverlies ook pigmentverlies voor, haren wordt wit en kleur verdwijnt totaal uit het haar.

Oorzaak Alopecia Areata

De meeste onderzoeken naar alopecia areata geven aan dat het een auto-immuunziekte is. Het lichaam herkent de haren onterecht als lichaamsvreemd en stoot de haren af. De huid rond de haren bevatten veel cellen die ontstoken zijn (leukocyten), deze veroorzaken de uiteindelijke haaruitval. De exacte oorzaak is echter nog niet bekend. Stress kan de haaruitval vaak versnellen.  Het in geen geval om een overdraagbare besmettelijke haarziekte.

Behandelingen Alopecia Areata

Wanneer de plekken niet al te groot zijn wordt er meestal afgewacht aangezien het haar meestal vanzelf terug groeit. Wanneer er veel plekken zijn of wanneer het gebied zich steeds vergroot kan er vaak hormoonzalf (corticosteroid) voorgeschreven worden. Daarnaast kunnen de corticosteroïden ook door middel van een injectie in de huid worden ingespoten. Andere behandelingen die een dermatoloog zou kunnen uitvoeren is een PUVA-lichttherapie of een diphencyprone prikkeltherapie.

Haartransplantatie als oplossing tegen Alopecia Areata?

Haartransplantatie kan een oplossing zijn voor Alopecia Areata. Wanneer de plek niet al te groot is en al langere tijd (minimaal 6 maanden) stabiel en rustig is, kan een haartransplantatie goed werken. Indien het gebied nog actief is is de kans aanwezig dat de haren die getransplanteerd worden bij een haartransplantatie, weer uitvallen. Een goede analyse vooraf is hierbij erg belangrijk.

Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?

Dat is de vraag die wij voor je beantwoorden tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Neem contact op om een gratis afspraak in te plannen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×