ArtikelenErfelijke Kaalheid: de rol van genetica bij haarverlies

Erfelijke Kaalheid: de rol van genetica bij haarverlies

Erfelijke kaalheid (Alopecia Androgenetica) is een veelvoorkomende vorm van haarverlies die wordt beïnvloed door genetische factoren. Bij Beauclinic begrijpen we dat omgaan met haarverlies lastig kan zijn. Het kan helpen om te begrijpen hoe dit ontstaat. Daarom willen we je in dit artikel graag informeren over de rol die genetica speelt in dit proces.

De genetische oorsprong van erfelijke kaalheid

De oorsprong van erfelijke kaalheid ligt diep in onze genen. Het is algemeen bekend dat dit type haarverlies wordt veroorzaakt door de overdracht van bepaalde genvarianten van ouders op kinderen. Wetenschappelijk gezien wordt Alopecia Androgenetica meestal veroorzaakt door een combinatie van genen, met name degenen die gevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT).

Hoe werkt erfelijke kaalheid?

Wanneer je genetisch vatbaar bent voor erfelijke kaalheid, reageren je haarzakjes op DHT door te krimpen. Na verloop van tijd leidt deze krimping tot dunner wordend haar en uiteindelijk tot het stoppen van de haargroei. Hoewel erfelijke kaalheid vaak wordt geassocieerd met mannen, kan het ook vrouwen treffen, zij het vaak in een andere patroon van haarverlies. Bij vrouwen is dit vaak diffuus en wordt het haar geleidelijk over de hele hoofdhuid dunner, terwijl mannen meestal te maken krijgen met een meer uitgesproken terugwijkende haarlijn en kalende plekken op de kruin.

Is erfelijke kaalheid te voorkomen?

Helaas is erfelijke kaalheid niet volledig te voorkomen, gezien de genetische basis ervan. Er zijn echter bepaalde behandelingen en therapieën beschikbaar om haarverlies te vertragen of zelfs te stoppen. Bij Beauclinic bieden we de haarverbetering-behandeling aan, waarmee haaruitval geremd kan worden. Is haarverbetering geen optie meer? Dan is het vaak nog wel mogelijk om je haardos te herstellen door middel van een haartransplantatie.

Persoonlijk advies? Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Erfelijke kaalheid kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en deskundige begeleiding hoef je er niet machteloos tegenover te staan.

Wij adviseren sterk om vroeg met behandelen te beginnen als erfelijke kaalheid in je familie voorkomt. Door op tijd actie te ondernemen, kun je de progressie van haarverlies effectief aanpakken. Neem vandaag nog contact op met Beauclinic voor een gratis eerste adviesgesprek en ontdek welke haarverbeteringsmogelijkheden het beste bij jou passen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×