ArtikelenFabel of feit? Voeding heeft invloed op de haargroei

Fabel of feit? Voeding heeft invloed op de haargroei

In het geval van haaruitval en dunner wordend haar wordt vaak gedacht aan het gebruik van de juiste haarproducten, medicatie en haartransplantatie. Zelden wordt stilgestaan bij een ander belangrijk onderdeel dat invloed heeft op de groei van de haren: voeding.

Om met de deur in huis te vallen: Dat wat je eet heeft wel degelijk invloed op haar. Gezonde voeding zorgt niet alleen voor gezond haar, maar ook de huid en nagels. Het haar is net als andere delen van ons lichaam afhankelijk van de voedingsstoffen die het binnenkrijgt. Wil je een mooie dos met haar, dan is een gevarieerd, evenwichtig eetpatroon heel belangrijk. Met behulp hiervan kan de stevigheid, glans en volheid van de haardos worden bevorderd. Een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen is hieronder te zien.

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan:

  • Eiwitten (vis, vlees, eieren en noten).
  • Zwavel (tomaten, spinazie, spruitjes, knoflook en broccoli).
  • IJzer (bladgroenten, broccoli, eieren).
  • Vitamine B (vleeswaren), C (citrusvruchten) en E (amandelen)
  • Als aanvulling – nooit ter vervanging – kan er gekozen worden voor het gebruik van supplementen om bovenstaande maximaal in te nemen. Zorg daarbij altijd dat je kiest voor een hoge kwaliteit en concentratie van de vitamine en zo min mogelijk ‘opvulmiddelen’.

Kun je door het eten van gezonde voeding (erfelijke) haaruitval bestrijden?

Dat is nooit bewezen. Wel zorgt een evenwichtige voeding ervoor dat het huidige haar er goed en vol uitziet. Ongezonde voeding – ofwel tekort aan bovenstaande voedingsstoffen – kan het haar er wel dun, dof en futloos doen uitzien. Vermijd daarnaast ook zoveel mogelijk etenswaren met veel vet en suikers omdat deze een negatieve invloed hebben op de groei van het haar.

Wanneer het resultaat zichtbaar is?

Zoals bij vele ‘hulpmiddelen’ om mooier haar te maken, zal het resultaat niet binnen één week al zichtbaar zijn. Het lichaam moet de voedingsstoffen opnemen en het (gezonde) haar groeit 1 cm per maand. Dus een aantal maanden op de juiste manier eten en het haar zal er vele malen beter uitzien.

Meer weten over de oorzaken van haaruitval?

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×