Waardoor word ik kaal?
Haaruitval wordt bij mannen vaak veroorzaakt door alopecia androgenetica. In het Latijns betekent alopecia kaalheid, andro betekent mannelijk en genetica erfelijk. Het geeft dus mannelijke erfelijke kaalheid aan. Naarmate mannen ouder worden krijgt tot wel 70% van alle mannen te maken met erfelijke kaalheid. Vaak zie je dat de kaalheid een standaard patroon volgt, het begint met de inhammen en de kruin en het gaat dan langzaam naar elkaar toe. Dit is vooral wanneer de kaalheid al voor het 30ste levensjaar begint.
Waarom word ik kaal?
Kaal worden komt doordat je haren gevoelig zijn voor dihydrotestosteron (DHT). En hier kun je weer niks aan doen omdat het erfelijk bepaald is. DHT zorgt ervoor dat de cyclus van je haren wordt verstoord en remt de groei van nieuwe haren. Hierdoor worden bestaande haren eerst dunner en vallen ze uiteindelijk helemaal uit. Bovendien hebben nieuwe haren daarna niet meer de kans om te gaan groeien.
Finasteride tegen haaruitval?
In lage doseringen wordt finasteride door artsen voorgeschreven om haaruitval te remmen. Finasteride remt de werking van DHT op de haren waardoor het haar weer kan gaan groeien. De beste resultaten worden bereikt op de kruin. Aan de voorkant, bijvoorbeeld bij de inhammen, heeft finasteride de minste werking.
Omdat haren langzaam groeien, gemiddeld 1 cm per maand, zul je pas na 4-6 maanden effect kunnen gaan zien. Ben je onder de 30 en heb je al veel last van haaruitval? Dan zal finasteride vooral een remmende werking hebben. Heb je last van gematigde haaruitval? Bijvoorbeeld alleen een dunner wordende kruin? Dan is er een reële kans dat de haren op je kruin door finasteride weer dikker kunnen worden.
Het resultaat zal dus per persoon verschillen. Wil je dat het resultaat blijft dan moet je finasteride continu gebruiken. Stop je met het gebruik van finasteride, dan verdwijnen de dikker geworden haren weer verloop van tijd.
Bijwerkingen finasteride
Finasteride is een officieel geregistreerd medicijn. Zoals bij alle medicijnen zijn er ook voor finasteride bijwerkingen bekend.
De meest bekende bijwerkingen zijn;
Vaak 1%-10%
Verminderd libido en impotentie. Anders klaarkomen zoals niet klaar kunnen komen of minder sperma. Wanneer je stopt met het gebruik van finasteride gaan deze bijwerkingen meestal vanzelf weer over.
Soms 0,1% – 1%
Verder zijn gemeld:
- Pijnlijke en gezwollen borsten en bij mannen en pijnlijke zaadballen.
- Overgevoeligheid, dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
- Depressieve stemming en hartkloppingen.
Als je last hebt van een van de bovengenoemde bijwerkingen moet u contact opnemen met je arts.
Verkrijgbaarheid finasteride
In Nederland is finasteride enkel op recept verkrijgbaar. Dit kan bijvoorbeeld via de huisarts.
Meer weten over het tegengaan van haaruitval?
Andere behandelingen, methodes en medicijnen.
Haaruitval tegengaan