ArtikelenFrontale fibroserende alopecia: wat is het en is behandeling mogelijk?

Frontale fibroserende alopecia: wat is het en is behandeling mogelijk?

Frontale fibroserende alopecia (afgekort FFA) is een huidaandoening die steeds vaker voorkomt. Het belangrijkste kenmerk van FFA is de aantasting van de voorste haargrens en, in veel gevallen, de wenkbrauwen. FFA komt het meest voor bij vrouwen van 50+. In dit blog vertellen we je meer over deze aandoening en gaan we dieper in op de behandeling ervan.

Wat is frontale fibroserende alopecia?

FFA is een variant van de haarziekte lichen planopilaris en tast zoals gezegd vooral de haren aan de voor- en zijkant van de hoofdhuid aan. Soms wordt dit gebied volledig kaal, maar het komt ook voor dat er nog enkele haren blijven staan. Vermoedelijk wordt deze aandoening veroorzaakt door een immuunreactie, waardoor ontstekingscellen de haarzakjes aanvallen. Maar omdat FFA vooral vrouwen treft na de menopauze kan er ook een hormonale oorzaak zijn voor dit type haaruitval.

Helaas is het nog niet duidelijk waardoor frontale fibroserende alopecia nu precies ontstaat, waardoor het niet eenvoudig is om de aandoening te bestrijden.

FFA bespreekbaar maken

Bij Beauclinic helpen we onderwerpen als haaruitval bespreekbaar te maken. Onze dokter Freek was te gast in de podcast van Tanja Jess om het te hebben over Frontale Fibroserende Alopecia. Hij vertelt wat hier aan te doen is, hoe belangrijk het is om het op tijd vast te stellen en wat je in het algemeen kunt doen tegen dunner wordend haar in de overgang. Laat je inspireren door zijn verhaal!

Open podcast in Spotify
podcast tanja jess

Frontale fibroserende alopecia behandelen

Heb je last van de typerende kenmerken van FFA? Blijf er dan niet mee rondlopen en maak een afspraak bij de dermatoloog. Deze kan door middel van onderzoek en eventueel een huidbiopsie de aandoening vaststellen. Er bestaan verschillende behandelmethodes voor FFA, zoals behandeling met corticosteroïden of UVB therapie, maar deze bieden vaak geen garantie op resultaat.

Haartransplantatie bij frontale fibroserende alopecia

Wat wél garantie biedt, is een haartransplantatie. Soms ontstaat er bij FFA littekenweefsel op de kale plekken, waardoor een haartransplantatie wat lastiger kan zijn, maar zeker niet onmogelijk. (Lees ook: haartransplantatie op een litteken?) Over het algemeen zijn de resultaten veelbelovend en is de kans groot dat je een mooie volle haarlijn terug kunt krijgen. Bekijk hieronder een resultaat van een haartransplantatie bij frontale fibroserende alopecia.

Is een behandeling mogelijk voor mij?

Of het in jouw situatie een optie is om frontale fibroserende alopecia te behandelen met een haartransplantatie bespreken we graag met je in een persoonlijk consult. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak, dan kijken we samen naar hoe we jou het best kunnen helpen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×