ArtikelenHaartransplantatie – vroeger en nu

Haartransplantatie – vroeger en nu

Wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen de behandelingen van vroeger en nu? En wat is de veiligste manier voor een meest natuurlijke haarlijn?

Op het internet is veel informatie te vinden over haartransplantatie. Verschillende klinieken die met de meest ingewikkelde termen elkaar te proberen te overtreffen. Maar wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen de behandelingen van vroeger en nu? En wat is de veiligste manier voor een meest natuurlijke haarlijn en een mooie volle haardos? Bij Beauclinic maken we het graag helder voor je door je mee te nemen door de geschiedenis van de haartransplantatie.

Het begin van de haartransplantatie

De technieken van haartransplantatie hebben vele ontwikkelingen doorgemaakt. Moderne haartransplantatie vindt zijn oorsprong in1952. De befaamde New Yorkse dermatoloog Dr. Norman Orentreich had namelijk ontdekt dat haren de karakteristieken behouden van het donorgebied (de krans) waar ze uit zijn gehaald. Een gezonde haar blijft dus ‘gezond en aanwezig’, ook eenmaal in het kalende gebied geplaatst. Een stuk huid werd weggesneden uit het achterhoofd en uit deze strip kwamen de donorharen. Met naalden van 4 mm werden haarcellen (ook wel grafts genoemd) geplaatst. Redelijk brede naald en daarom was het resultaat niet heel natuurlijk, er waren ‘putjes’ zichtbaar. Toch was dit al een grote stap binnen de wetenschap. Nog altijd werd het op deze manier gedaan in de jaren ‘80. Kleinere grafts werden toen wel gebruikt maar nog altijd was het zichtbaar dat er iets was gedaan. Dit ging zo door tot in de jaren ’90.

FUT-methode

Vanaf midden jaren negentig tot 2005 was FUT (Follicular Unit Hair Transplantation) de ‘gouden standaard’. Een kleine strip uit het achterhoofd werd weggenomen, om het donorhaar te kunnen gebruiken. Deze werden opgedeeld in micrografts met 1,2 of 3 haren. Vervolgens werden deze micrcrografts geplaatst waar ze nodig waren. Een zichtbaar litteken kon hier aan overgehouden worden. Wel konden er met deze techniek een grote hoeveelheid haren worden verplaatst.

FUE-methode

Vandaag de dag is FUE (Follicular Unit Extraction) een van de meest uitgevoerde behandelingen. Ook wij voeren specifiek deze uit. Waarom? Hierbij worden de micrografts één voor één uit het donorgebied gehaald, zodat er geen strip met huid verwijderd hoeft te worden. Hierdoor kan ook geen zichtbaar litteken ontstaan. Het is een wat arbeidsintensievere – en dus langere – behandeling dan FUT maar er zullen nagenoeg geen sporen van zichtbaar zijn na afloop. Zeker omdat de grootte van de naalden – waarmee gaatjes in de hoofdhuid worden gemaakt om de grafts eruit te halen en erin te zetten – zeer minuscuul zijn met deze huidige technieken. Het resultaat is natuurlijk en optimaal.

Littekens kunnen nu worden vermeden

Lasers om gaatjes in de hoofdhuid te maken alvorens haartjes te implanteren werden veelal in de jaren ’90 als marketingtool ingezet. Het klonk heel high-tech als een kliniek dit toepaste, maar uiteindelijk bracht het meer schade toe aan de huid dan nodig was. Ook twee delen van de hoofdhuid naar elkaar toe brengen door een kalend stuk huid er tussenuit te verwijderen, is iets wat in die periode vaak werd gedaan. Met veelal als resultaat: een groot litteken en onnatuurlijke, onregelmatige haargroei.

De nieuwste haartransplantatie-technologie

Een goede, nieuwe ontwikkeling is de NC Technology, een groeivloeistof waarin de haren worden gelegd alvorens ze worden geïmplanteerd, zodat ze gezond blijven. Het percentage haren dat succesvol weer gaat groeien is significant hoger dan wanneer de NC Technology niet wordt toegepast. Als enige kliniek in Nederland combineert Beauclinic deze technologie met een haartransplantatie.

Bekijk voor meer informatie onze pagina over de verschillend methoden.

Ben jij geschikt voor een haartransplantatie?

Dat is de vraag die wij voor je beantwoorden tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Neem contact op om een gratis afspraak in te plannen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×