ArtikelenHaaruitval in de winter: hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Haaruitval in de winter: hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Zodra de bladeren vallen en de vrieskou opkomt lijk je ineens ‘in de rui’. Overal vind je haar en je begint je een beetje zorgen te maken. Is dat terecht?

Overal vind je haar en je begint je misschien een beetje zorgen te maken. Is dat terecht? Wij zochten uit hoe het nu precies zit met haaruitval in de winterperiode.

Haargroei in fasen

We kunnen je eigenlijk direct al geruststellen. Ja, het is waar dat je in de herfst en winter meer last hebt van haaruitval dan in de lente en zomer. En nee, je hoeft niet in de stress te schieten, je wordt niet ineens kaal. Haarverlies in de winter is zelfs heel normaal. Het heeft namelijk te maken met de fasen van haargroei. De groeifase van haar wordt afgewisseld met een rustfase en een verliesfase van een paar maanden. Deze verliesfase valt, en dat is geen toeval, vrijwel altijd in de winterperiode.

Slimme zonbescherming

In de zomer, zo rond juli, is je haar het dikst. In de warme maanden houden we veel meer haar vast dan in het koude seizoen. De oorzaak? Een slim trucje van de natuur. Voller haar in de zomer werkt namelijk als een natuurlijke beschermer tegen de zon.

Winterkou heeft invloed op je haar

Kou en guur winters weer hebben overigens wel degelijk invloed op de kwaliteit van je haar. De koude, droge lucht onttrekt vocht je haar en huid. Haar wordt snel statisch droog. Zeker in combinatie met heet föhnen is de kans groot dat je haar in de winter schade oploopt.

Haaruitval in de winter voorkomen, wat te doen?

Haaruitval in de herfst en winter is dus vrij normaal en niets om je zorgen over te maken. Maar er zijn zeker een aantal dingen die je kunt doen om je haar in goede conditie de winter door te helpen.

  1. Hydrateren
    Je haar én hoofdhuid schreeuwen om vocht, het is dan ook van groot belang dat je kiest voor vocht inbrengende haarproducten. Zet de föhn een standje koeler en kijk je partner (of jezelf) lief aan; een hoofdhuidmassage zorgt voor een goede doorbloeding en geeft je haar direct een boost.
  2. Eet gevarieerd en kies voor supplementen
    Niet alleen je haar, maar heel je lijf profiteert van een uitgebalanceerd dieet. Tip: kies in de winter voor seizoensgroenten, deze bevatten precies de vitamines en mineralen die je in deze periode goed kunt gebruiken. In de winter is het daarnaast slim om je voeding aan te vullen met supplementen. Vooral vitamines uit de B-groep (B8, B11, B12), maar ook zink en ijzer helpen om haaruitval in de winter tegen te gaan.
  3. Bescherm je hoofd als je naar buiten gaat
    Een lekkere warme muts beschermt haar en hoofdhuid tegen de kou. Toch krijgen we ook wel eens de vraag of het veel dragen van een muts of pet niet juist bijdraagt aan haaruitval. Gelukkig is dit niet het geval. Natuurlijk heeft je haar af en toe lucht nodig, maar als je niet dag en nacht met een mus op loopt en een hoofddeksel afzet in warme ruimtes kan het geen kwaad.

Vragen over haaruitval en de behandelmogelijkheden?

De kans dat serieuze haaruitval de oorzaak is van winters weer is klein. De meest voorkomende oorzaken hiervan liggen toch in erfelijke factoren of kunnen het gevolg zijn van langdurige stress of (haar)ziektes. Heb je last van haaruitval en wil je meer weten over onze behandelingen? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar hoe we jou het beste kunnen helpen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×