ArtikelenHaaruitval na corona, reden tot zorgen?

Haaruitval na corona, reden tot zorgen?

Steeds meer mensen die hersteld zijn van van corona (covid-19) melden haarverlies. Waar komt dit fenomeen vandaan en is het iets om je zorgen over te maken?

Hoewel het niet veel genoemd wordt als symptoom, beschrijven steeds meer mensen die hersteld zijn van het coronavirus (covid-19) dat ze last hebben van extreem haarverlies. Er zijn ook enkele meldingen van in het nieuws.

Haarverlies komt altijd als een onaangename verrassing. Is er reden tot zorgen en kun je er wat aan doen?

De fases van haargroei

Om duidelijk te maken waar haarverlies (alopecia) vandaan komt is het belangrijk eerst iets meer te weten over hoe haar groeit. Dit gebeurt bij ieder mens in drie fases; de zogenaamde haarcyclus. Deze cyclus van een haar start met de groeifase, gaat vervolgens over naar de overgangsfase en eindigt met de rustfase. Aan het einde van de rustfase valt het haar uit. De groeifase duurt 2 tot 6 jaar, de overgangsfase 1 tot 3 weken en de rustfase 1 tot 3 maanden. Vind je in een bepaalde periode ineens veel meer haar in je borstel of doucheputje dan gewoonlijk? Dat is dus geen reden voor ongerustheid. Zeker tijdens de wisseling van seizoenen kunnen ook wij mensen een soort van ‘rui periode’ ervaren.

Telogeen effluvium, wat is het en welk verband heeft het met corona?

Telogeen effluvium, ook wel diffuse haaruitval genoemd, betekent een verstoring van de haarcyclus. Er komen teveel haren in de rustfase (= telogeene fase) terecht waardoor je als gevolg last kunt krijgen van plotselinge extreme haaruitval.

Diffuse haaruitval komt voor in twee varianten; de acute vorm en de chronische vorm.

Acute vorm

Een acute vorm van telogeen effluvium ontstaat bijna altijd na een duidelijk stressmoment. Hier komen we dus ook bij de link met haaruitval na covid-19. Je lichaam ervaart voor enige tijd ernstige stress in de vorm van ziekte en hoge koorts waardoor er ineens extreem haarverlies optreedt. Dit komt overigens niet alleen voor bij corona of andere fysieke ziektes, ook emotionele stress kan deze reactie veroorzaken. De acute vorm van diffuse haaruitval is gelukkig vrijwel nooit blijvend. Het haar herstelt zich meestal weer na enkele maanden.

Chronische vorm

Het komt helaas in een enkel geval wél voor dat haaruitval blijvend is. In dat geval spreken we van chronische telogeen effluvium. Het haarverlies houdt hierbij langer dan 6 maanden aan. Ook bij deze vorm is in veel gevallen een langdurige stressfactor als oorzaak aan te wijzen. Maar het komt ook voor dat de oorzaak van het haarverlies onduidelijk blijft. Wel kunnen we stellen dat telogeen effluvium, zowel de acute als de chronische variant, vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Wat te doen tegen haaruitval na corona?

Er zijn veel tips te geven om haaruitval te voorkomen, maar soms heb je hier zelf geen invloed op. Ziek worden kan iedereen overkomen, en als je daarna ook nog te maken krijgt met een zichtbaar dunnere haardos is dat natuurlijk helemaal vervelend. Bij Beauclinic helpen we zowel mannen als vrouwen hun mooie haar weer terug te krijgen.


Onze ervaring leert dat een haarverbetering behandeling bij stress gerelateerde haaruitval erg goede resultaten oplevert. Een haartransplantatie is natuurlijk ook een optie bij blijvende kaalheid. Benieuwd of jij voor een behandeling in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende eerste afspraak.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×