ArtikelenHaaruitval door stress: symptomen, voorkomen en oplossen

Haaruitval door stress: symptomen, voorkomen en oplossen

Iedereen maakt wel eens een stressvolle periode door. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten als haaruitval. In dit blog vertellen we hier meer over.

Een zeker mate van stress is niemand vreemd. Iedereen maakt wel eens een stressvolle periode door en dit hoeft geen negatief effect op je lijf je hebben. Maar wat als je door extreme en langdurige stress wél lichamelijke klachten gaat ervaren? Haaruitval is een van deze symptomen.

Haaruitval door stress, hoe ontstaat het?

Bij stress verhoogt het adrenalinelevel in je lichaam. Wanneer je weer ontspant wordt deze adrenaline vanzelf afgebroken. Heb je echter langdurig last van stress dan heeft het lichaam hier meer moeite mee. De adrenaline heeft dan de kans om de talgklieren in de hoofdhuid aan te tasten. Melkzuur wordt aangemaakt waardoor de haargroei wordt verstoord.

De symptomen van haaruitval door stress

Haaruitval door stress komt zowel bij mannen als vrouwen voor en heeft altijd een plotseling karakter. De haren komen sneller in de laatste fase van het haargroeiproces terecht waardoor ze simpelweg ook sneller uitvallen. Dit gebeurt meestal ineens zonder andere klachten aan de hoofdhuid zoals jeuk of pijn. Over het algemeen vindt de haaruitval verspreid en gelijkmatig over het hoofd plaats. Let op: laat altijd door een arts controleren of jouw haaruitval inderdaad stress als oorzaak heeft!

Haaruitval door stress voorkomen of herstellen

Door de hoeveelheid stress te verminderen kunt u ook de kwaliteit van uw haar herstellen. Zorg voor een regelmatig levensritme met voldoende slaap, beweging en goede voeding. Nu is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is het leven onvoorspelbaar en kom je ineens in een hele stressvolle situatie terecht. Zorg ook in woelige periodes goed voor jezelf en vraag hulp waar nodig.

Komt het haar weer terug?

Goed nieuws, over het algemeen herstelt het haargroeiproces weer na een periode van stress. Zodra het evenwicht in je lichaam hersteld is gaan de haren ook weer aangroeien. Dit kan echter wel maanden duren, en zekerheid is er niet. Het komt soms voor dat het haar helemaal niet meer terug groeit. In dat geval kunnen wij je helpen met het herstellen van jouw haar.

Vragen over haaruitval en de behandeling hiervan?

Heb je last van haaruitval en wil je meer weten over onze behandelingen? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar hoe we jou het beste kunnen helpen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×