Haaruitval tegengaan

Haaruitval tegengaan

Heb je last van (genetische) haaruitval en ben je benieuwd wat je daartegen kan doen? Je hebt meerdere opties die jouw haarsituatie kunnen verbeteren.

Oorzaken haaruitval

Gemiddeld verliest iedereen 100 haren per dag. Verlies je meer haren of is het haarverlies permanent? Dan speelt er mogelijk meer. Denk aan huidziektes, stress, genetische factoren of een gebrek aan belangrijke mineralen. Bekijk onze pagina over haaruitval voor meer informatie over de oorzaken.

Haaruitval tegengaan

Haaruitval is confronterend. Zeker wanneer je je hiervoor nog te jong voelt. Er is helaas geen wondermedicijn die je haren terug laten komen, maar je kunt je haarsituatie wel verbeteren. Het is belangrijk om jezelf hierover goed te informeren. We vertellen je graag over de mogelijkheden die je hebt.

Middelen tegen haaruitval

Haargroeimiddelen

De markt voor haargroeimiddelen is enorm. Shampoos, lotions, medicijnen. Het ene product belooft nog meer dan het andere. Er zijn echter maar een aantal geregistreerde medicijnen die bewezen hebben de haargroei te kunnen bevorderen. Maar let op, geen enkel medicijn zal ook daadwerkelijk haren terug laten komen. 

Het is dus belangrijk om je verwachtingen te temperen. Is een haar echt helemaal weg en is de huid kaal, dan komt er ook geen haar meer terug. Alleen als de haren verzwakt of dunner zijn geworden, is het mogelijk om door middel van medicatie de haaruitval te remmen en soms ook de haren weer dikker en gezonder te maken. 

Hieronder lichten we enkele medicijnen tegen haaruitval uit. 

Medicijnen tegen haaruitval

 • Minoxidil

  Minoxidil

  Er zijn verschillende producten in de apotheek verkrijgbaar die beweren haaruitval te stoppen of te verminderen. Het ene product is echter succesvoller dan het andere. Het meest populaire product is Minoxidil. Oorspronkelijk werd dit gebruikt in tabletvorm als een geneesmiddel voor hoge bloeddruk. Sommige patiënten die werden behandeld met Minoxidil ervoeren echter overmatige haargroei als bijwerking. Verder onderzoek toonde aan dat Minoxidil in opgeloste vorm direct op de hoofdhuid aangebracht, een gunstig effect gaf tegen haarverlies. Dunne haren werden weer dikker en haaruitval stabiliseerde.

 • Propecia (merknaam)

  Propecia (merknaam)

  Propecia werd in eerste instantie op de markt gebracht tegen een prostaatvergroting onder het merk Proscar dat 5 mg propecia bevatte. In 1998 heeft de Food and Drug Administration (FDA) een goedkeuring afgegeven om 1 mg propecia te gebruiken tegen mannelijke kaalheid. Studies hebben aangetoond dat 80% van de mannen die 1 mg propecia per dag gebruikten, hun haar behielden of dat het haar weer beter ging groeien. In de kruin vertoonde 30% een lichte verbetering en 5% een significante verbetering in de haarkwaliteit. Slechts 4% van de mannen gaven aan een minimale verbetering te zien. Ook bij haartellingen werd doorgaans in de kruin een duidelijke toename van haren geconstateerd. Op dit moment is Merck de meest voorkomende fabrikant van propecia in 1 mg, dat het product levert onder de merknaam Propecia.

  Propecia blokkeert de omzetting van het mannelijke geslachtshormoon testosteron in een metaboliet genaamd dihydrotestosteron (DHT). DHT is een hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid. Propecia veroorzaakt een aanzienlijke daling van DHT in zowel de hoofdhuid als in de bloedconcentraties. Studies hebben aangetoond dat de DHT niveaus dalen met maximaal 68,8% en het testosterongehalte met maximaal 9,1% wordt verhoogd bij mannen die 1 mg propecia per dag nemen.

  Het gebruik van Propecia kent mogelijke bijwerkingen. Lees de bijsluiter goed door als je dit middel overweegt.

 • Avodart (merknaam)

  Avodart (merknaam)

  Avodart heeft een soortgelijk werkingsmechanisme als Propecia, maar het remt een breder spectrum. Avodart heeft op dit moment nog geen Amerikaanse FDA-goedkeuring of Nederlandse goedkeuring voor gebruik tegen haaruitval. Avodart behoort net als Propecia tot de anti-androgenen. Avodart vermindert de werking van het geslachtshormoon testosteron. Net als bij Propecia, kan Avodart eveneens worden gebruikt als middel tegen prostaatvergroting.

  Avodart zou dus effectief kunnen zijn tegen haaruitval, indien er sprake is van Alopecia Androgenetica (erfelijke haaruitval). Wanneer dagelijks 0,5 mg Avodart wordt ingenomen, verlaagt dit de DHT met 93% in het bloed. Ter vergelijking, Propecia verlaagt dit met 68,8%.

  Avodart kan vergelijkbare bijwerkingen als Propecia kennen. Lees de bijsluiter goed door als je dit middel overweegt.

Laat je goed informeren over medicijnen

Zoals je merkt zijn er geen echte medicijnen tegen haaruitval. De genoemde voorbeelden hebben een ander medisch doel, met de bijwerking dat haaruitval mogelijk afneemt. Naast die afname is er kans op andere, minder prettige, bijwerkingen. Wil je overgaan op een medicijn tegen haaruitval? Doe dit dan altijd in overleg met je (huis)arts. 

Behandeling tegen haaruitval met receptors

Er zijn ook behandelingen die haaruitval afremmen of zelfs stoppen. Een voorbeeld daarvan is de haarverbetering behandeling.  Bij deze vorm van haarverbetering worden haarreceptoren gestimuleerd met lichaamseigen stoffen die met kleine prikjes rondom het hoofdhaar worden ingebracht. Het voordeel van deze behandeling is dat het geen bijwerkingen kent en je bijvoorbeeld niet kaalgeschoren hoeft te worden zoals bij een haartransplantatie.

Haaruitval camoufleren

Je kunt er ook voor kiezen om je haaruitval minder zichtbaar te maken. Er zijn middelen op de markt die de illusie geven van haren en zodoende haaruitval camoufleren. Het kapsel of hoofddeksel dat je kiest, speelt natuurlijk ook een rol in de zichtbaarheid van je haaruitval.

Een haartransplantatie tegen haaruitval

Afhankelijk van het soort haaruitval groeien verloren haren niet meer terug. De enige manier dan om kale plekken of een lage haarlijn te vullen is een haartransplantatie. Hierbij worden haren uit je krans overgezet naar de plekken waar jij ze nodig hebt. Dit is een permanente en veilige oplossing.

haartransplantatie grafts
analyse voor de haartransplantatie
haartransplantatie graftsanalyse voor de haartransplantatie
×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×