ArtikelenDoe een haaruitval test!

Doe een haaruitval test!

Ben jij benieuwd naar de oorzaak van je haaruitval en of dit permanent is? Doe een test en krijg de antwoorden.

Iedereen heeft een zekere mate van haaruitval. Gemiddeld verlies je zo’n 100 tot 120 haren per dag. Heb je het gevoel dat dit bij jou toch een stuk meer is? En wil je weten waar dit door komt? Er zijn verschillende soorten haaruitval tests beschikbaar zijn die kunnen helpen bij het vinden van de oorzaak van haarverlies. In dit artikel leggen we uit welke tests er zijn en hoe deze werken.

Waarom een haaruitval test?

Het doen van een haaruitval test kent twee redenen. Allereerst kan snel ingrijpen voorkomen dat je permanent kaal wordt. Ten tweede zijn behandelingen zoals medicatie, haartransplantatie of een haarverbetering-behandeling niet voor elke oorzaak van haaruitval even effectief. Het identificeren van de oorzaak van haaruitval is dus van belang omdat het erger kan voorkomen en omdat het helpt bij het vinden van de meest effectieve behandeling.

Welke haartuitval tests zijn er?

Er zijn verschillende online haaruitval tests beschikbaar, zoals bijvoorbeeld die van de Nederlandse Haarstichting, die je kunt gebruiken om te bepalen of je last hebben van overmatig haarverlies. Deze tests bestaan meestal uit het beantwoorden van een vragenlijst over haarverlies en je algemene gezondheid.

Hoewel deze online tests handig kunnen zijn, is het belangrijk om op te merken dat ze geen definitieve diagnose kunnen stellen. Ze zijn bedoeld als eerste stap om te bepalen of er een probleem is en of verder onderzoek nodig is. 

De drie meest voorkomende specialistische tests voor haaruitval zijn bloedonderzoek, haarwortelonderzoek en microscopisch onderzoek:

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek wordt uitgevoerd door een huisarts of specialist en kan helpen bij het identificeren van mogelijke oorzaken van haarverlies. Denk hierbij aan hormonale veranderingen, schildklierproblemen of ijzertekort. 

Haarwortelonderzoek

Haarwortelonderzoek wordt uitgevoerd door een dermatoloog of tricholoog. Deze neemt een monster van de haarwortels en onderzoekt deze onder een microscoop. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele ontstekingen of infecties in de hoofdhuid en kan ook de aanwezigheid van hormonale veranderingen laten zien.

Microscopisch onderzoek

Ten slotte kan een dermatoloog of tricholoog een microscopisch onderzoek van de hoofdhuid uitvoeren. Dit kan duidelijk maken of er tekenen van haarverlies zijn, zoals dunner wordend haar, verzwakte haarzakjes of overmatige talgproductie. Ook haarziektes zoals Alopecia Areata kunnen op deze manier vastgesteld worden. 

De haaranalyse van Beauclinic

Bij Beauclinic voeren we altijd een gratis haaranalyse uit. Hiermee controleren we hoe het gesteld is met je haar en hoofdhuid en of je geschikt bent voor een haartransplantatie. Merken we tijdens de analyse zaken op die kunnen duiden op een medische oorzaak van je haaruitval? Dan zullen we je altijd doorverwijzen naar een specialist. 

Haaranalyse aanvragen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Plan dan een gratis adviesgesprek in bij een van onze vestigingen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×