Haaruitval

Haaruitval

Iedereen heeft te maken met haaruitval. In de meeste gevallen groeien uitgevallen haren terug. Merk je het tegenovergestelde? Dan speelt er mogelijk meer.

Haren verliezen is normaal

Mensen verliezen gemiddeld 100 haren per dag. Bij de ene persoon is dit 40 haren per dag en bij de ander zijn het wel 150 haren. Dit zijn normale cijfers en in de meeste gevallen groeien deze haren gewoon terug. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken wanneer je haren aantreft in je kam of doucheputje. Merk je echter dat je steeds meer haren verliest, of zie je bijvoorbeeld kalende plekken, dan heb je mogelijk te maken met een vorm van haaruitval.

De Latijnse naam voor haaruitval is Alopecia. Alopecia komt echter voor in veel verschillende varianten, hieronder benoemen we de meest voorkomende.

Soorten haaruitval

 • Pleksgewijze haaruitval

  Pleksgewijze haaruitval

  Pleksgewijze haaruitval (Alopecia Areata) is eigenlijk meer een huidziekte. Het wordt vaak omschreven als pleksgewijze haaruitval omdat er volledig kale plekken ontstaan. Meestal uiten de kale plekken zich op de hoofdhuid, maar soms wordt ook andere lichaamsbeharing aangetast. Bij een klein percentage van de mensen die last krijgt van Alopecia Areata valt al het hoofdhaar uit, men spreekt dan van Alopecia Areata Totalis. Vaak komt bij haarverlies ook pigmentverlies voor, de kleur verdwijnt totaal uit het haar rondom het kaal wordende gebied.

  Oorzaak Alopecia Areata

  De meeste onderzoeken naar Alopecia Areata geven aan dat het een auto-immuunziekte is. Het is geen overdraagbare besmettelijke haarziekte. Het lichaam herkent de haren onterecht als lichaamsvreemd en stoot de haren af. De huid rond de haren bevatten veel cellen die ontstoken zijn (leukocyten), deze veroorzaken de uiteindelijke haaruitval. De exacte oorzaak is echter nog niet bekend. Stress kan de haaruitval vaak versnellen.

  Haartransplantatie bij Alopecia Areata

  In sommige gevallen is een haartransplantatie een oplossing voor Alopecia Areata. Wanneer de plek niet al te groot is en al langere tijd (minimaal 6 maanden) stabiel en rustig is, kan een haartransplantatie goed werken. Indien het gebied nog actief is, is de kans is aanwezig dat de haren die getransplanteerd worden bij een haartransplantatie, weer uitvallen. Een goede analyse vooraf is hierbij erg belangrijk.

 • Diffuse haaruitval

  Diffuse haaruitval

  Als je haar over je gehele hoofd dunner wordt is er sprake van diffuse haaruitval (Alopecia Diffusa). Het is in het begin vooral te merken als je met je hand door het haar gaat en je bovengemiddeld veel haren meeneemt. Dit kan acuut, chronisch of erfelijk voorkomen.

  Acute diffuse haaruitval

  Deze vorm komt het meeste voor. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je een zeer stressvolle periode hebt gehad. Een aantal maanden daarna kun je merken dat je haar plotseling dunner wordt. Net zo snel als dat het komt, kan het ook weer overgaan. Andere oorzaken die een acute diffuse haaruitval kunnen veroorzaken zijn een zeer streng dieet, het stoppen met anticonceptie of een narcose van een operatie.

 • Chronische diffuse haaruitval

  Chronische diffuse haaruitval

  Wanneer de haaruitval langer dan 6 maanden aanhoudt, kan deze chronisch genoemd worden. In de meeste gevallen kan een oorzaak gevonden worden voor de klachten. Maar bij 30% van de mensen blijft de oorzaak onduidelijk.

  Erfelijke diffuse haaruitval

  Met name vrouwen kunnen last krijgen van erfelijke diffuse haaruitval. Anders dan bij mannen zie je dat alle haren op het hoofd steeds dunner worden. Bij een toename van de leeftijd worden de haren steeds dunner. Het komt vaak voor dat hetzelfde patroon ook in de familie voorkomt.

  Diffuse haaruitval bij vrouwen is soms te behandelen met een haartransplantatie. Vaak niet doordat ook het haar uit de haarkrans dunner is geworden. Het is dan een (te) groot gebied dat behandeld moet worden waardoor de kans op verbetering bij verplaatsing van dit dunne haar niet zo groot is.

 • Erfelijke haaruitval

  Erfelijke haaruitval

  In het Latijns heet erfelijke haaruitval officieel Alopecia (haaruitval) Androgenetica (genetische). Het is dan ook de erfelijke factor die in belangrijke mate bepaalt of iemand wel of niet kaal wordt. Wanneer je te maken krijgt met erfelijke haaruitval zorgt een bepaalde testosteronsoort, namelijk dihydrotestosteron (DHT), ervoor dat de groeicyclus van de haren wordt verstoord. De haren die aangetast worden door DHT worden steeds dunner en zwakker totdat ze uiteindelijk helemaal verdwijnen.

  Norwoord schaal

  Het verloop van haaruitval gaat meestal via een standaard patroon. In de jaren ’50 is dit patroon door Dr. James Hamilton ontworpen en later door Dr. O’Tar Norwood verder verbeterd. Tegenwoordig is dit het standaard patroon dat dermatologen aanhouden om het verloop en de fase van haaruitval in te delen. Wanneer je al op jonge leeftijd te maken krijgt met haaruitval (tussen de 20 en 30 jaar oud) is de kans groot dat je ‘helemaal’ kaal wordt. Krijg je na je dertigste te maken met haaruitval dan is de kans groot dat de haaruitval zich beperkt tot een bepaald gebied. Bijvoorbeeld enkel de kruin of de inhammen.

Haarkrans

Opvallend is dat wanneer iemand helemaal kaal wordt de haarkrans altijd behouden blijft. Dit is de strook haar die rondom je hoofd loopt ter hoogte van je oren. Deze haren zijn immuun tegen DHT, de testosteronsoort die een rol speelt erfelijke haaruitval. Je ziet dit duidelijk als iemand helemaal kaal is en deze haren laat groeien.

Haartransplantatie bij erfelijke haaruitval

Bij erfelijke haaruitval is een haartransplantatie goed mogelijk. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van de haarkrans die immuun is tegen haaruitval. Wanneer je de haren uit de haarkrans verplaatst naar een kaal gebied blijven deze haren gewoon groeien. De immuniteit wordt meegenomen. Dit betekent dat de haren die getransplanteerd zijn daarna je leven lang op die plek blijven groeien.

Overige oorzaken haaruitval

Waar sommige medicijnen en behandelingen haargroei bevorderen, kunnen andere medicijnen en behandelingen juist haarverlies veroorzaken. Chemotherapie is bijvoorbeeld een bekende oorzaak van haaruitval.
Wanneer er druk staat op je haren, kan dit leiden tot haaruitval. Denk aan een strakke haardracht (knot, vlecht), haarspelden of een hoofddeksel. Ook wanneer er aan de haren wordt getrokken kan dit leiden tot haaruitval.
Een tekort aan belangrijke mineralen zoals zink en ijzer kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van je haren. Je kunt haaruitval tegengaan door voldoende groente, fruit en eiwitrijke voeding te eten. Ze bevatten vitaminen en antioxidanten die helpen je haar gezond te houden. Ook omega-3 vetzuren (bijvoorbeeld in vette vis) zorgen voor soepel en sterk haar. Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten of overweeg aanvullende supplementen.
Haaruitval bij vrouwen heeft soms een relatie tot hormonen en zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heb je vaak juist voller haar, dit is te danken aan het hormoon oestrogeen. Rond de bevalling daalt het oestrogeengehalte waardoor je haar van de groeifase in de rust- en uitvalfase terechtkomt. Met als gevolg haaruitval na de bevalling. Na 4 tot 8 maanden herstelt de haarcyclus zich weer. Dit proces versnel je met de Haarverbetering-behandeling.
Een litteken op het hoofd kan een kale plek veroorzaken. Met een haartransplantatie op een litteken kun je haarverlies wegwerken. Ook kun je een litteken camoufleren door middel van Micro haarpigmentatie (MHP).

Een haartransplantatie als oplossing tegen haaruitval

Een permanente en veilige oplossing tegen haaruitval is een haartransplantatie. Hierbij plaatsen we haren op de plekken waar jij last hebt van haaruitval. In een gratis adviesgesprek vertellen we je hier graag meer over.

haartransplantatie grafts
analyse voor de haartransplantatie
haartransplantatie graftsanalyse voor de haartransplantatie

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×