ArtikelenHoeveel haar verlies je per dag?

Hoeveel haar verlies je per dag?

Elk mens verliest haar. Dat is normaal en niet iets om je zorgen om te maken. Maar hoeveel haar verlies je per dag? Hoeveel haarverlies is normaal? En zit er nog verschil tussen haaruitval bij mannen of vrouwen? In dit blog geven we op al deze vragen antwoord.

De haarcyclus bij mensen

Net als dieren met een vacht kennen wij mensen ook een zogenaamde haarcyclus. Dus ja, we zijn ook wel eens een periode ‘in de rui’. De cyclus van een haar begint met de groeifase. Daarna komt de overgangsfase en de cyclus eindigt met de rustfase.  Aan het einde van de rustfase valt het haar uit. De groeifase duurt 2 tot 6 jaar, de overgangsfase 1 tot 3 weken en de rustfase 1 tot 3 maanden. Het hoogtepunt van haaruitval ligt meestal in oktober. In de herfst en winter heb je over het algemeen het meest last van haaruitval. Maar ook in het voorjaar kun je er last van hebben.  

Hoeveel haarverlies is normaal?

Hoeveel haar je per dag verliest is dus enigszins seizoensgebonden. Maar gemiddeld zijn dit er tussen de 50 en 120 per dag. Dat lijkt best veel, maar er groeien ook altijd weer nieuwe haren bij. En als je kijkt naar het totale aantal haren dat je op je hoofd hebt (rond de honderdduizend!) dan valt het dus heel erg mee. Bij normaal haarverlies merk je dan ook niets aan de dikte van je haardos.

Zit er nog verschil tussen hoeveel haren mannen en vrouwen verliezen?

Onder normale omstandigheden verliest een man net zoveel haren per dag als een vrouw. Maar mannen hebben over het algemeen wel vaker last van overmatige haaruitval en kaalheid. In de meeste gevallen is dit een erfelijke kwestie. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor je teveel haar verliest.

Overmatig haarverlies voorkomen

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je haar écht dunner wordt of dat er kale plekken ontstaan. Het is daarom belangrijk te weten wat je zelf kunt doen om haarverlies tegen te gaan. Er zijn diverse bewezen methodes hiervoor. Een effectieve behandeling die haaruitval remt of zelfs stopt is de haarverbetering behandeling. Bij deze vorm van haarverbetering worden haarreceptoren gestimuleerd met lichaamseigen stoffen die met kleine prikjes rondom het hoofdhaar worden ingebracht. Het voordeel van een receptorbehandeling is dat het geen bijwerkingen kent en je bijvoorbeeld niet kaalgeschoren hoeft te worden zoals bij een haartransplantatie.

Toch last van kaalheid?

Of je nu man of vrouw bent: wanneer je meer dan het gemiddeld aantal haren per dag verliest ga je dit op een gegeven moment zien. En dat wil natuurlijk niemand. Een haartransplantatie kan in dat geval een permanente oplossing bieden.

Plan een gratis adviesgesprek

Wil je meer weten over onze behandelingen en ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor het inplannen van een gratis adviesgesprek.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×