ArtikelenDe impact van hormonale veranderingen op haarverlies bij mannen en vrouwen

De impact van hormonale veranderingen op haarverlies bij mannen en vrouwen

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze zorgen onder andere voor de regulering van onze stemming en energieniveau, maar óók voor de gezondheid van ons haar. Zowel mannen als vrouwen kunnen worden getroffen door haarverlies als gevolg van hormonale schommelingen. In dit artikel lees je meer over hoe hormonen haarverlies beïnvloeden en welke behandelingsopties er zijn.

Hormonen en haarverlies bij mannen

Bij mannen is de meest bekende vorm van hormonale gerelateerd haarverlies bekend als alopecia androgenetica, beter bekend als mannelijke, erfelijke kaalheid. Dit type haarverlies wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron (DHT), een bijproduct van testosteron. DHT bindt zich aan receptoren in de haarfollikels en veroorzaakt miniaturisatie, wat leidt tot dunner wordend haar en uiteindelijk tot haaruitval. Hormonale veranderingen, zoals een verhoogde productie van DHT, kunnen leiden tot versneld haarverlies bij mannen.

Hormonen en haarverlies bij vrouwen

Hoewel we hormonale haaruitval bij vrouwen minder vaak zien dan bij mannen, wil dat niet zeggen dat het helemaal niet voorkomt. Hormonale veranderingen die optreden tijdens periodes zoals zwangerschap, menopauze, overgang of hormonale stoornissen kunnen haaruitval bij vrouwen veroorzaken. 

Een veelvoorkomende vorm van hormonale gerelateerd haarverlies bij vrouwen is bekend als vrouwelijke patroonhaaruitval. Dit wordt vaak veroorzaakt door een overmaat aan androgenen zoals testosteron, dat zich kan omzetten in DHT, wat op zijn beurt de haarfollikels kan aantasten en haarverlies kan veroorzaken.

Behandelopties bij hormonaal haarverlies

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om hormonaal haarverlies bij zowel mannen als vrouwen aan te pakken. Deze variëren van medicijnen tot hormoontherapie, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van het haarverlies. 

Natuurlijk biedt Beauclinic ook verschillende behandelopties aan om haarverlies te remmen of, als er al sprake is van kaalheid, te herstellen. 

Gratis adviesgesprek

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Onze deskundige artsen zullen een grondige evaluatie uitvoeren en een behandelplan op maat voorstellen om jouw haarverlies aan te pakken. 

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×