ArtikelenDe invloed van slaap op haarverlies: wat moet je weten?

De invloed van slaap op haarverlies: wat moet je weten?

Slaap is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Het speelt een belangrijke rol bij het herstellen en vernieuwen van ons lichaam, zowel fysiek als mentaal. Maar wist je dat slaap ook een aanzienlijke invloed kan hebben op de gezondheid van ons haar? In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen slaap en haarverlies en krijg je tips over hoe je je haar ook ’s nachts gezond kunt houden.

Hoe beïnvloedt slaap haarverlies?

Ons haar doorloopt verschillende groeifasen, waaronder de anagene (groeifase), catagene (overgangsfase) en telogene (rustfase). Tijdens de slaap komt ons lichaam in een staat van diepe rust, wat essentieel is voor het regenereren van cellen, inclusief die van ons haar. Een gebrek aan voldoende slaap kan dit regeneratieproces verstoren, wat kan leiden tot haarverlies op verschillende manieren:

1. Verstoring van hormonale balans: tijdens de slaap worden belangrijke hormonen, zoals cortisol en melatonine, gereguleerd. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een verstoring van deze hormonen, wat op zijn beurt weer kan zorgen voor haaruitval.

2. Verhoogde ontstekingswaarden: onvoldoende slaap kan leiden tot een verhoogde ontstekingsrespons in het lichaam, wat schade aan de haarzakjes tot gevolg kan hebben.

3. Verstoring van de bloedcirculatie: tijdens de slaap wordt de bloedcirculatie naar de hoofdhuid verbeterd, wat essentieel is voor de voeding van de haarzakjes. Een gebrek aan slaap kan deze bloedcirculatie verstoren, waardoor de haargroei wordt belemmerd.

De invloed van de slaappositie op haarverlies

Interessant is ook dat je slaappositie invloed kan hebben op de gezondheid van je haar. Wanneer je op je rug slaapt, wordt de druk op de haarzakjes verminderd, wat kan helpen bij het voorkomen van haarbreuk en het behouden van gezond haar. Slaap je regelmatig op dezelfde zij? Dat is wat minder goed voor je haar, het kan dan aan die kant beschadigen en verzwakt raken.

Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met je slaaphouding en af en toe van zij te wisselen om gelijkmatige belasting van het haar te bevorderen. Andere tips om een goede slaaphouding en de gezondheid van je haar te ondersteunen:

  1. Gebruik een orthopedisch kussen: investeer in een orthopedisch kussen dat ontworpen is om de nek en de ruggengraat in een neutrale positie te houden tijdens het slapen. Dit helpt niet alleen om nek- en rugpijn te voorkomen, maar ook om de druk op je haarzakjes te verminderen.
  2. Slaap op een satijnen kussensloop: een satijnen kussensloop vermindert wrijving op je haar en voorkomt klitten. Dit draagt bij aan het behoud van gezond en glanzend haar.
  3. Gebruik liever geen haaraccessoires: heb je lang haar, ga dan niet slapen met strakke elastieken of clips die je haar kunnen beschadigen. Wil je je haar toch graag bij elkaar houden ’s nachts, kies dan voor zachte haaraccessoires die de druk op je haar gelijkmatig verdelen.
  4. Ga niet slapen met nat haar: nat haar is kwetsbaar voor breuk tijdens het slapen. Zorg dat je je je haar in ieder geval gedeeltelijk laat drogen aan de lucht of föhn het op een lage temperatuur. Vermijd echter het gebruik van hoge hitte om schade aan het haar te voorkomen.

Meer weten over het gezond houden van je haar?

Neem dan gerust contact met ons op of bekijk andere oorzaken van haaruitval. Onze deskundige medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden.  

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×