ArtikelenEen kale plek op je hoofd: hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Een kale plek op je hoofd: hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Heb je (ineens) last van een kale plek op je hoofd? Dat kan nogal schrikken zijn! Je vraagt je waarschijnlijk af of de rest van je haar ook uitvallen. Gelukkig is dat meestal niet het geval. Bij meer dan de helft van de mensen zijn spontaan ontstane kale plekken op het hoofd van tijdelijke aard. En zelfs als dat niet zo is, ook dan zijn er oplossingen waardoor je snel weer met een volle haardos rondloopt.

Waardoor ontstaan kale plekken op het hoofd?

De ziekte alopecia areata is de meest voorkomende oorzaak van een of meer kale plekken op het hoofd. Dat klinkt heftig, maar het is eerder vervelend dan gevaarlijk. In de meeste gevallen groeit het haar binnen een jaar vanzelf weer aan. 

Wat kun je doen in de periode totdat je haar weer aangroeit? En wat te doen als dit niet vanzelf gebeurt?

1. Kale plekken camoufleren

Ben je nog niet toe aan een ingrijpende behandeling? Met een goed geknipt kapsel kun je een kale plek op je hoofd vaak al prima camoufleren. Zeker als de kale plekken tijdelijk van aard zijn is dit een snelle en goedkope oplossing. Ontdek welke andere methodes er zijn om haaruitval te camoufleren. 

2. Haargroei stimuleren op de kale plekken

Heb je last van kale plekken, dan adviseren we je om altijd even een bezoek te brengen aan de dermatoloog. Deze schrijft in sommige gevallen corticosteroïden (hormonen) voor om de haargroei op de kale plekken te stimuleren. Je krijgt deze of in de vorm van een hormoonzalf, of door middel van een injectie op de kale plek(ken).

3. Een haartransplantatie als oplossing voor kale plekken op het hoofd

Als de kale plek niet te groot is en minimaal 6 maanden stabiel en rustig is, dan kan een haartransplantatie een oplossing zijn. Zo lang het kale gebied nog actief is, groter wordt of als nog niet duidelijk is of de haren nog terug gaan groeien is een transplantatie niet aan te raden. Hier moet vooraf goed naar gekeken worden. Is het duidelijk dat je voor een haartransplantatie in aanmerking komt? Dan is één behandeling (bij een enkele kale plek) vaak al voldoende. 

Voorbeeld van een haartransplantatie op een kale plek

Benieuwd naar het resultaat van een haartransplantatie? Hieronder zie je een voorbeeld.

kale plek op hoofd
kale plek na haartransplantatie

Voor meer voorbeelden van haartransplantaties bekijk je onze resultatenpagina.

Meer weten over de behandeling van kale plekken?

Neem gerust contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek. We analyseren kosteloos en vrijblijvend je haar en hoofdhuid en geven je vervolgens persoonlijk advies. Zo weet je precies welke mogelijkheden je hebt.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×