Minoxidil wordt direct op de hoofdhuid aangebracht van het te behandelen gebied. Toen Minoxidil voor het eerst werd geïntroduceerd (1986) kreeg het zeer veel media-aandacht omdat het in Amerika het eerste middel was dat door de Food en Drug Administration (FDA) was goedgekeurd. Sommige media kwamen met berichten als wonder middel tegen haaruitval. Maar vaak was de werking van Minoxidil minder spectaculair dan verwacht.
Al 30 jaar op de markt en nu?
Maar wat weten we nu van Minoxidil nu het al bijna 30 jaar op de markt is? We kunnen in ieder geval stellen dat Minoxidil gematigd effectief is en bij sommige mensen goed helpt tegen haaruitval. In de afgelopen jaren is naast de 2% ook een sterkere 5% Minoxidil oplossing op de markt gekomen. De resultaten van de sterkere 5% variant zijn aanmerkelijk beter beter dan de 2% versie bij zowel mannen als vrouwen. Maar uit studies blijkt dat de effectiviteit bij vrouwen hoger is dan bij mannen.
Het meest effectief is Minoxidil op kleine gebieden als je last hebt van dunner wordend haar. Als je overal dunner wordt zie je vaak dat de effectiviteit nihil is. Vaak wordt Minoxidil daarom aangeraden als je last hebt van dunner worden haar op een bepaald gebied.
Een andere toepassing is het gebruiken voorafgaand aan een haartransplantatie. Als je Minoxidil een aantal weken voorafgaand aan de haartransplantatie gebruikt in het gebied dat behandeld gaat worden kun je minder last hebben van shockloss en kunnen de haren beter gaan gaan groeien na de transplantatie.
Minoxidil is vaak het effectiefst bovenop het hoofd. Vooraan of bij inhammen heeft het doorgaans een vele maler kleiner effect.
Het voordeel van Minoxidil is dat er doorgaans weinig bijwerkingen bekend zijn. De huid kan wel wat irriteren of gaan jeuken door het gebruik.
Bron: ISHRS
Meer weten of het tegengaan van haaruitval?
Bekijk andere medicijnen, methodes en behandelingen.
Haaruitval tegengaan