ArtikelenVitamines tegen haaruitval: 6 essentiële haarvitamines en mineralen

Vitamines tegen haaruitval: 6 essentiële haarvitamines en mineralen

Hoewel kaalheid is in veel gevallen erfelijk bepaald en je er dus niets aan kunt doen, is het zeker zinvol om goed te zorgen voor je haar. Want haar dat in goede conditie is valt minder snel uit. Een van de manieren om haaruitval tegen te gaan is door middel van haarvitamines. Een veel voorkomende reden van slechte haarconditie is namelijk een tekort aan essentiële vitamines en mineralen. Tijd voor wat meer informatie over dit onderwerp! In dit blog gaan we dieper in op welke vitamines en mineralen je het best kunt nemen om haaruitval tegen te gaan.

1. Vitamines uit de B-groep

Vrijwel alle vitamine B soorten werken haaruitval tegen. In totaal zijn er 8 verschillende B- vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12). De belangrijkste vitamines uit deze groep zijn Biotine (vitamine B8) en Foliumzuur (vitamine B11). Biotine voedt het haar van binnenuit, ondersteunt de haargroei en houdt je haar sterk en gezond. Biotine zit voornamelijk in eieren, melk, sojaproducten en noten. Foliumzuur herstelt weefsels en bevordert de bloedcirculatie. En een goed doorbloedde hoofdhuid draagt bij aan gezonde haren. Foliumzuur vind je in volkoren producten, linzen, bruine bonen en fruit.

2. Vitamine C

Van vrije radicalen is bekend dat ze celbeschadiging kunnen veroorzaken. Een overschot aan vrije radicalen kan ontstaan door invloeden van buitenaf, zoals roken, stress, verkeerde voeding of teveel zonlicht. Door de ontstane beschadiging krijg je te maken met snellere veroudering van onder andere huid en haar. Vitamine C, te vinden in vele soorten groenten en fruit, is een krachtig antioxidant dat celbeschadiging door vrije radicalen beperkt. Het zorgt dat collageen behouden en opgebouwd wordt, waardoor jouw huid en haar gezond en glanzend blijft. Daarnaast helpt vitamine C het lichaam om ijzer op te nemen.

3. Vitamine A (Retinol)

Ook vitamine A is een antioxidant, het stimuleert de productie van talg. Dit olieachtige goedje houdt je haar en hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Vitamine A vind je in tal van groenten waaronder wortel, zoete aardappel, pompoen, spinazie en kool. Ook in dierlijke producten zoals eieren en melk zit vitamine A, maar dan in de vorm van Retinol.

4. Selenium

Selenium is geen vitamine maar een mineraal. Het helpt tegen haaruitval doordat het je lichaam ondersteunt bij het verwerken van proteïnen. En laat je haar nu voor een groot deel uit proteïnen bestaan! Een tekort aan selenium zorgt dan ook voor broos haar en haaruitval. Selenium komt voor in onder andere vis, schelpdieren en paranoten.

5. Zink

Net als Selenium kan Zink een rol spelen in het voorkomen van haaruitval. Zink helpt bij de opbouw van eiwitten in je lichaam en draagt bij aan de opbouw van keratine. Zink vind je vooral in oesters, vlees, zonnebloempitten, bruin brood en peulvruchten.

6. IJzer

IJzer zorgt voor een goede zuurstoftoevoer naar alle cellen in je lichaam. Een tekort aan ijzer kan bloedarmoede veroorzaken. Dit heeft gevolgen voor heel veel functies in je lichaam, waaronder de kwaliteit van je haren. Bij een tekort aan ijzer krijg je haar onvoldoende zuurstof en voedingstoffen, waardoor het in kwaliteit af zal nemen. IJzer zit in groene bladgroenten, vlees, bonen, pompoenpitten en zeewier.

Haaruitval voorkomen door receptor haarverbetering

Een gevarieerd voedingspatroon, eventueel aangevuld met supplementen, houdt je haar gezond en gaat haaruitval tegen. Merk je dat je haar al wat dunner begint te worden en wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken? Kies dan voor de bewezen effectieve Haarverbetering methode. In een aantal behandelingen geven we de haarreceptoren een ware energieboost waardoor deze weer actief worden en de haargroei wordt gestimuleerd.

Kies voor Beauclinic

Bij Beauclinic maken we gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van haarverbetering. Een team van ervaren artsen staan voor je klaar.

Vragen of een afspraak maken?

Het eerste adviesgesprek is altijd gratis. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak, dan kijken we samen naar hoe we jou het best kunnen helpen.

×

Stel direct je vraag

Klik hieronder om WhatsApp te openen.

×